Viskas arba nieko: kaip išeiti iš neigiamų minčių srauto?

Kuomet mūsų mąstymas remiasi viskas arba nieko principu, savo gyvenimą imame vertinti radikaliai. Gyvenimas tampa arba tobulu, arba niekam tikusiu. Dažniausiai to nepastebime ir tai nutinka automatiškai.
Tačiau šis nepastebimas momentas turi didelę įtaką mūsų suvokimui apie pasaulį ir apie patį save. Kol cirkuliuoja neigiamų minčių srautai, jie pamažu tampa pranašingi ir išsipildantys. Todėl svarbu suvokti, kad tai yra mintys, o mintis mes galime kontroliuoti. Kol to nesuvokiame, kyla pavojus mūsų savivertės jausmui, gali kilti nerimas, pyktis, depresija.
Kaip išeiti iš neigiamų minčių srauto?
Klausk. Ar tave aplankiusi negatyvi mintis yra tiesa ar ne. Ar tikrai „Tai niekad nesibaigs“? Ar tikslingiau būtų galvoti, kad „Šiandien nesijaučiu taip gerai, kaip galėčiau, bet tai netruks amžinai“?
Keisk žodžius. Tokie žodžiai, kaip VISADA ir NIEKADA yra kategoriški ir nepalieka vietos galimybei. Todėl juos galima pakeisti tokiais žodžiais kaip KARTAIS arba ŠIĄ AKIMIRKĄ.
Nuolatinė savirefleksija padės ugdyti mažiau radikalų gyvenimo supratimą. Būkite atsargūs rinkdamiesi žodžius ir priskirdami mintis sau. Ką iš tiesų žinome, tai kad esame čia ir dabar ir tik vienas dalykas kuris nesikeičia yra tai, kad viskas keičiasi. Todėl duokite sau erdvės tiek mintyse, tiek žodžiuose. Tai sukurs galimybę keistis, augti, judėti pirmyn.

Deimantė Maciūtė, Depresijos gydymo centro praktikantė

info@depresijosiveikimas.lt

+370 682 51402

Privatumo politika
Ⓒ 2019 Depresijos įveikimo centras