Chaosas ir alchemiko kelionė dailės terapijoje

Chaosas – pirmapradė būsena, kuri vyrauja prieš sąmonę ir formą. Jį galime įsivaizduoti kaip visa ko, kas egzistuoja kratinį, sistemos stygių, netvarką. Michael Edwards (2010) pasakoja kaip Senovės Graikijoje pirmosios chaoso reprezentacijos buvo praraja ar tuštuma. Taigi dailės terapijoje chaosas gali atrodyti ne tik kaip dažais varvanti, į skiautes suplėšyta ir sulaistyta netvarka. Chaosas gali būti ir konsultacijos pradžioje išsirinktas baltas popieriaus lapas. Jis gali versti jaustis nejaukiai, kelti nežinojimą ir bauginti. Vis dėlto – tai ir galingas potencialo simbolis, nes būtent šioje tuštumoje rasis forma ir reikšmė.

Magistro studijų metais pradėjau vis drąsiau ir žaismingiau naudoti dailės priemones. Pamėgau technikas, kurios leidžia mažiau kontroliuoti ir dovanoja daugiau netikėtumo – monotipijos technika, piešimas marmuravimo dažais, spalvotais tušais, akvarele. Vienas iš mano mylimiausių būdų kurti – tarsi leisti priemonėms vesti procesą, stebėti netikėtai atsirandančias žymes ir jose rasti bei išryškinti kylančias formas. Tokiu būdu aš gebėdavau greitai prašokti akistatą su tuo chaotiškai baltu popieriaus lapu ir atsidurti ten, kur jau yra spalvų ir raštų, juos tereikia išryškinti. Siekis išgryninti formą gražiai siejasi su alchemiko kelione, leidimusi į massa confusa, o taip pat kelione, į kurią leidžiamės su žmonėmis, ateinančiais į dailės terapiją.

Šios kelionės pradžioje gali būti daug nerimo ir nežinios, bet kaip teigė Salvador Minuchin – ,,Užtikrintumas – pokyčio priešas”. Atvira ir smalsi nežinojimo pocizija yra be galo svarbi santykio kūrimui ir asmeniniam augimui tiek psichoterapijoje, tiek apskritai gyvenime! Tik paleidus įsitikinimą galima pamatyti savo senus ,,žinojimus” ir įpročius nauju kampu, juos keisti. Chaosas pasireiškia ir gali būti patiriamas labai įvairiai. Kai minčių, emocijų ir jausmų rodos tiesiog per daug ar jie nepakeliami, mes randame įvairius būdus juos užgniaužti, kas gali padėti trumpam, bet ilgainiui pridaro žalos. Dailės terapijoje chaosą galime perkelti ant popieriaus lapo ir saugiame santykyje su terapeutu išbūti tą nežinojimo būseną, kuri veda į naujus savęs patyrimus, atradimus ir augimą.

Literatūra

Edwards, M. (2010). Chaos, 1993 Theme: Myth and Meaning. A Jungian Circumambulation of Art & Therapy: Ornithology for the Birds. Exeter: Insider Art.

Minuchin, S. Certainty is the enemy of change. Prieiga per internetą:  https://www.youtube.com/estherperelontherapy

Emilija Mecelicaitė
Dailės terapeutė

info@depresijosiveikimas.lt

+370 682 51402

Privatumo politika
Ⓒ 2019 Depresijos įveikimo centras